איטום גג הוא מהלך חשוב שיש לבצע אחת למספר שנים על מנת להימנע ממצבים של חדירת מים אל חלל הפנים של המבנה. בבניינים משותפים, מדובר לכאורה בבעיה של הדירות בקומות העליונות אך על פי חוק, משימת האיטום חלה על כל דיירי הבניין שכולם צריכים להשתתף בעלות האיטום ולא רק הדיירים בקומה העליונה. אז מה הם סוגי האיטום הקיימים לגג? מהו סוגי האיטום שנחשב לטוב והיעיל ביותר? מה המחיר של איטום גגות ברהט ואיך עלות זו משתנה בהתאם לסוג האיטום הנבחר? האם זפת נחשבת לחומר איטום יעיל? ומה לגבי משחה אקרילית או פולימרית? האם הן יעילות? כל כמה זמן צריך לבצע איטום? על שאלות אלו ועוד עונים לכם בשורות הבאות המומחים של מרכז האיטום הישראלי, המבצע את כל משימות האיטום לרבות איטום גגות בתל אביב ובכל רחבי הארץ.
סוגי איטום לגגות
גג הבית שלכם הוא כמו בריכה ריקה שממתינה להתמלא. ישנו משטח מיושר יחסית ומסביבו הגבהה שתוחמת אותו ומונעת ממים להתפנות ממנו. כאשר מים מצטברים על גבי הגג הם יכולים בקלות רבה יחסית, למצוא את החריץ הקטן והבודד דרכו הם יוכלו לחדור אל תוך שלד המבנה ומשם אל תוך חלל הפנים של המבנה בצורת כתמי רטיבות ולעיתים גם נזילות של ממש. בכדי למנוע את התהליך הזה יש לוודא שהגג נהנה מניקוז יעיל ושפתחי הניקוז פנויים וכן שהגג אטום בצורה הרמטית, כך שגם אם הניקוז לא עובד בצורה מיטבית, לא יוכלו המים לחדור פנימה אל שלד המבנה
בכדי לבצע איטום גגות ברהט ובכלל, ניתן לעשות שימוש בארבה סוגים שונים של איטום גגות: איטום ביטומני, איטום זפת, איטום פולימרי ואיטום אקרילי. המדובר בארבעה סוגים שונים של איטום, הנבדלים זה מזה גם בחומר וגם בטכניקה. המטרה הסופית היא כמובן לכסות את הגג בשכבה של חומר שימנע מהמים לחדור דרכו אל תוך שלד המבנה. לשם כך נדרשת שכבת חומר אחידה ומלאה ללא חריץ אחד אפילו, שכן מספיק חריץ אחד בכדי לאפשר למים לחדור פנימה ומזה אנחנו רוצים להימנע.
איטום ביטומני
איטום ביטומני הוא איטום המבוסס על הנחת יריעות ביטומניות, קרי יריעות שאליהן דבוק חומר איטום דומה לזפת. בכדי לבצע את הבידוד, מניחים יריעה על גבי הגג ומפעילים עליה חום רב באמצעות מבער על מנת להמס את חומר האיטום בכדי להדביק אותו בצורה מושלמת למשטח הגג. היריעה עצמה נותרת במקומה ומהווה שכבת איטום נוספת ומאוד יעילה. יריעות ביטומניות מגיעות בשני דגמים מרכזיים: יריעות בעובי 4 מ"מ ובעובי 5 מ"מ. ככלל, לא מומלץ להשתמש ביריעות הדקות יותר אלא אך ורק ביריעות בעובי 5 מ"מ. שימו לב לכך כאשר אתם בוחנים הצעות מחיר מספקי שירותי איטום גגות ברהט. ההצעה יכולה להיראות זולה ואטרקטיבית מאוד אלא שבפועל האטרקטיביות שלה נובעת מכך שהיא מבוססת על יריעות דקות יותר. כמו כן, גם בזמן העבודה, אתם רוצים לוודא שמדובר ביריעות 5 מ"מ ואת זה תוכלו לעשות באמצעות בקשה לראות את הכיתוב המופיע על היריעות, ומפרט את המפרט הטכני שלהן לרבות עובי.
איטום גג באמצעות יריעות ביטומניות, נחשב לאיטום היעיל ביותר אך גם היקר ביותר. העלות של איטום גג באמצעות יריעות אלה עומדת על 85-100 שקלים למטר רבוע. כאשר מדובר במבנה בעל שטח גג של 100 מ"ר, המדובר בסכום שיכול להגיע לכדי 10,000 שקלים.
איטום זפת
איטום זפת מבוסס על מריחת זפת על גבי הגג עד להשגת כיסוי מלא. הזפת נחשבת ליעילה מאוד באיטום גגות, אם כי איכות האיטום שלה נובעת בעיקר מאיכות העבודה המבוצעת. הבחירה באיטום זפת היא בחירה שנובעת בדרך כלל משיקולי עלות, שכן מדובר באיטום זול מאוד ביחס ליריעות ביטומניות או משיקולים מקצועיים, כאשר הגג אינו מאפשר שימוש ביריעות ביטומניות ואז הופך האיטום בזפת לאופציה היחידה. איטום גגות ברהט באמצעות זפת צפוי לעלות לכם 25-40 שקלים למטר רבוע ושוב, אם מבצעים חישוב לגג בשטח 100 מ"ר, מדובר בעלות שיכולה להגיע לכדי 4,000 שקלים בסך הכך, הרבה יותר זול מיריעות ביטומניות.
איטום בחומרים פוליאוריתניים או אקריליים
המדובר במשחות המכילות בתוכן שיעור גבוה של חומרים פוליאוריתניים או אקריליים ומיועדות ליצור מעין שכבה פלסטית אטומה שמכסה את הגג. יחד עם זאת, איטום זה נחשב ליעיל הרבה פחות מזפת ולבטח מיריעות ביטומניות. בפועל, חומרים אלה משמשים בעיקר לבידוד ובכך הם אכן מספקים ערך גבוה מאוד, אך אינם מומלצים לצורך איטום. הבשורה הטובה היא שגם כך מדובר בטכניקת איטום יקרה מאוד שתעלה לכם כ-110 שקלים למטר רבוע, יקר יותר מאשר יריעות ביטומניות, שנחשבות ליעילות ביותר לצורך איטום גגות ברהט ובכלל.
עלויות נוספות שיש לקחת בחשבון
במסגרת שירות איטום גגות ברהט ישנן עלויות נוספות שיש לקחת בחשבון ובעיקר הכנת הגג לאיטום. בכדי להבטיח איטום אפקטיבי של הגג, יש להבטיח יישום מלא של חומר האיטום על כל פינה בגג, מבלי להותיר שטח מת באף חלק של הגג. זה אומר שאם יש דודי שמש וקולטים, יש להרים אותם על מנת ליישם את חומר האיטום, וכך גם לגבי מזגנים, אנטנות וכל חפץ אחר המונח על גבי הגג. הכנת הגג בהיבט זה יכולה לייקר את העלות הכוללת בסך של 1000 עד 1500 שקלים. ככלל, נהוג לגבות כ-250 ש"ח עבור כל דוד שמש שיש לפנות ולהחזיר לאחר מכן למקומו, אך כאשר מדובר בפרויקט נרחב, נהוג לשים את הגבול באזור של 1500 עד 2000 ש"ח לכל היותר, גם אם ישנם דודים רבים על הגג.
כל כמה זמן יש לבצע איטום?
ככלל, כל איטום שתיישמו על הגג הוא למעשה חומר שחשוף לחלוטין לפגיע מזג האוויר וסופג לאורך זמן קרינת שמש ישירה, לחות גבוהה, גשמים, שלגים, רוחות וכן הלאה. בהתאם לכך, חומרים אלה נוטים לעבור שחיקה תקופתית שמחייבת חידוש של האיטום בגג. ככלל, כדאי להזמין מומחה לביצוע איטום גגות ברהט על מנת לבדוק את הגג אחת לחמש שנים. במקרים מסוימים ניתן יהיה לבצע תיקונים נקודתיים בלבד בעלות של 500 עד 1500 שקלים לתיקון ובמקרים אחרים ימליץ לכם איש המקצוע על חידוש האיטום לגג כולו. אם אתם רוצים לקחת את הדברים לקצה, אתם יכולים להמתין עד שיופיע כתם רטיבות בתקרה ואז תדעו שצריך לחדש את איטום הגג, אך קחו בחשבון שבמקרה כזה, עלול להיווצר נזק נרחב יותר לתקרה ולטיח התקרה, מה שיגרור תיקון שיכול לעלות לא מעט כסף וגם יפגע בחוויה הביתית שלכם במהלך החורף. שימו לב שהאיטום צריך להתבצע בתנאים של יובש מלא ולכן אם נתקלתם בכתם רטיבות במהלך החורף, לא תוכלו לבצע איטום גג מלא עד שיסתיים החורף. על כן, לא כדאי לקחת את הסיכון ואחת לחמש שנים מומלץ לקרוא לאיש מקצוע המתמחה בתחום של איטום גגות בתל אביב, ולעשות את זה במהלך הקיץ לפני שמגיע החורף.
איך תבחרו את קבלן האיטום?
המשימה של בחירת נותני שירות היא משימה שהיא אף פעם לא קלה לנו. הסיבה לכך היא שמלכתחילה אנו נדרשים לעזרתם של אותם נותני שירות מכיוון שאין לנו שום הבנה, היכרות או ניסיון עם התחום הספציפי, ולכם גם קשה לנו לבחון את הרמה המקצועית של נותן השירות. וכמו בכל מקרה של עבודה עם נותני שירות, גם במקרה של איטום גגות ברהט בהחלט כדאי להיעזר בהמלצות וחוות דעת מקצועיות בכדי להתחיל לזוז קדימה. את ההמלצות תוכלו לקבל מחברים, בני משפחה, שכנים בבניינים סמוכים או כל אדם אחר. איטום גג היא משימה שכל אחד מבצע מספר פעמים בחייו ולכן לא יקשה עליכם להשיג המלצות בתחום זה. בנוסף, כדאי לפנות לגורמים מקצועיים בתחומים משיקים כמו קבלני בניין, אנשי שיפוצים וכן הלאה, שמכירים קבלני איטום ויכולים לתת לכם חוות דעת מקצועית בעלת ערך רב יותר מכל המלצה פרטית שתקבלו.
מכאן, כדאי לפנות למספר שמות שעלו לאורך התהליך, לבקש הצעות מחיר ולהשוות ביניהן. בהיבט זה כדאי למדוד תחילה את הגג או לפחות להעריך את השטח שלו, ולבקש הצעת מחיר על השטח הכולל. ספקו לנותן השירות את שטח הגג, את מספר הדודים, המזגנים והקולטים שעל הגג ובקשו הצעת מחיר כוללת וסופית. הסיבה לכך היא שקבלנים שונים יכולים לתת לכם הצעה זולה מאוד בהתחלה, אך לאחר מכן לייקר אותה תוך כדי תנועה בגלל הדוד הזה ובגלל המזגן הזה ובגלל שהשטח הוא לא גדול כפי שהם חשבו וכן הלאה. הימנעו מכל זה, ספקו להם את הפרטים המלאים על הגג ובקשו הצעת מחיר כוללת וסופית. אם נותן השירות לא מוכן לתת לכם הצעה כזאת לפני שהוא רואה את הגג, זה דווקא סימן טוב מבחינתכם שכן מדובר באדם שלא מוכן להתחייב למשהו שהוא אינו מכיר בוודאות. במקרה כזה, הזמינו אותו להתרשם מהגג ולתת לכם הצעה בהתאם.
אחרי איטום הגג – כדאי לדעת
אחרי השלמת מהלך של איטום גג, מומלץ לבצע בדיקה של הגג באמצעות הצפתו. לשם כך יש לסתום את חור הניקוז ולשפוך מים ברחבי הגג. מאחר והאיטום מבוצע בדרך כלל בקיץ, המים יתייבשו תוך מספר ימים, אך במהלך ימים אלה תוכלו לבחון האם ישנה חדירה של מים אל תוך המבנה. פרט למקרה של בדיקת איטום, בכל זמן אחר חשוב מאוד שפתחי הניקוז יהיו פתוחים לחלוטין, ולכן מומלץ מאוד לעלות לגג לפני כל חורף ולוודא כי הגג נקי מעלים ולכלוך וכי כל פתחי הניקוז פתוחים ונקיים. זכרו שניקוז טוב יכול להאריך מאוד את חייו של האיטום וכמובן גם לשפר את היעילות שלו.
את התשלום כדאי לחלק למקדמה ותשלום בסוף הפרויקט. זהו נוהל מקובל מאוד בכל שירות ומקובל גם במקרה של איטום גגות ברהט. כמו כן, יש לדרוש אחריות ואחריות כזאת אכן ניתנת על ידי כל קבלן איטום מקצועי. כמו כן, במידה ואתם בוחרים באופציה של יריעות ביטומניות, אז כפי שאמרנו בהתחלה, מומלץ לבדוק את מפרט היריעות (מודפס עליהן) לפני שמתחילות עבודות האיטום, וזאת על מנת לוודא שנעשה שימוש ביריעות העבות של 5 מ"מ.
מרכז האיטום הישראלי מבצע עבודות איטום גגות ברהט ובכל רחבי הארץ, ומציע איטום ברמה גבוהה בכל חומרי האיטום הקיימים. מומחי האיטום של המרכז עומדים לרשותכם בכדי לבחון את הגג, להמליץ לכם על טכניקת האיטום המתאימה ביותר ולהשלים את האיטום במהירות וביעילות עם אחריות מלאה על החומרים והעבודה.